Evaluering av Nye metoder

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) viser til invitasjon til å gi innspill til evalueringen av Nye metoder. Vedlagt følger våre innspill til mandatet for evalueringen.

Unntaksordningen må evalueres
LMF er kjent med at metoder som er til vurdering som hovedregel ikke skal tas i bruk i norske sykehus. Det kan likevel oppstå situasjoner der unntak fra denne regelen kan være aktuelt. I henhold til unntaksordningen skal unntak håndteres i det helseforetak som har behandlingsansvaret for pasienten. Beslutning om unntak for den aktuelle pasient gjøres i dag av fagdirektør/fagsjef. LMF mener denne unntaksordningen må evalueres grundig. Vi mener evalueringen blant annet må svare på spørsmål som:

  • I hvilken grad og i hvilke tilfeller blir unntaksordningen benyttet?
  • Fungerer unntaksordningen i tråd med Nye metoders formål ved å understøtte likeverdig og rask innføring av nye metoder som er dokumentert trygge og virkningsfulle?
  • Hvor i landet blir den benyttet og er det regionale forskjeller?
  • Bør unntaksordningen endres?

LMFs opplevelse er at unntaksordningen ikke fungerer godt nok i dag. Vi reagerer spesielt på vilkåret om at «Etablert behandling skal være kontraindisert, eller forsøkt og ikke tolerert på grunn av bivirkninger». Her mener LMF at også manglende effekt av etablert behandling må være et kriterium. Dette fordi mange med inflammatorisk tarmsykdom nettopp har god effekt av ett biologisk legemiddel, men ikke nødvendigvis responderer like godt på et annet biologisk legemiddel.

Vi mener unntaksordningen må brukes i de tilfeller hvor det foreligger gode medisinske argumenter. Dersom Nye metoders formål om likeverdig og rask innføring av nye metoder skal oppnås i praksis, må behandlingen i større grad styres etter medisinsk-faglig vurderinger, og ikke bare anbudsregler. Behandlende lege bør vektlegges større myndighet i beslutningene. Dette må unntaksordningen legge til rette for, og evalueringen av Nye metoder bør se nærmere på dette.

Behandlingstid
LMF opplever at dagens system ikke fungerer optimalt da det ofte tar svært lang tid før norske pasienter får ta i bruk godkjente legemidler. Dette er spesielt tydelig når vi sammenligner oss med andre europeiske land. Vi mener det derfor bør gjennomføres en grundig evaluering av tiden det tar fra et legemiddel har fått markedsføringstillatelse til pasienten får tilgang til legemiddelet.

Åpenhet og klageadgang
LMF opplever at dagens system i stor grad er lukket, uten mulighet for innsyn i vedtak som er fattet med tilhørende begrunnelser. Dette mener vi svekker tillitten til beslutningene som fattes, og fører til mindre forståelse, spesielt når en ny metode får avslag i beslutningsforum. Det bør i evalueringen derfor tas stilling til hvorvidt dagens lukkede system er hensiktsmessig. Det bør i tillegg evalueres om systemet i tilstrekkelig grad muliggjør klageadgang på negativt vedtak fattet av Beslutningsforum for nye metoder.

Brukermedvirkning
LMF mener brukermedvirkningen i Nye metoder er mangelfull. Dagens system hvor kun én brukermedvirker representerer alle diagnoser fungerer ikke optimalt. Brukermedvirkning bør derfor være en del av evalueringen av Nye metoder. Vi mener også det i evalueringen bør sees på hvordan spesialister innen den enkelte diagnose på en bedre måte kan involveres i beslutningene.

LMF mener det i evalueringen bør tas stilling til om de ulike pasient- og brukerorganisasjonene får tilstrekkelig informasjon fra Nye metoder når et aktuelt legemiddel skal vurderes. Helt konkret bør det kartlegges hvilke behov pasient- og brukerorganisasjonene har når det gjelder informasjon, samt når og hvordan denne informasjonen skal gis. En slik evaluering vil kunne styrke brukermedvirkningen i fremtiden.

LMF ber videre om at pasient- og brukerorganisasjonene, slik som LMF, involveres i stor grad når den endelige evalueringen skal finne sted.

Persontilpasset medisin
LMF opplever i økende grad at ny forskning på medisiner mot fordøyelsessykdommer har som siktemål å skreddersy behandlingen etter den enkelte pasient, basert på blant annet genetikk og tarmflora. Evalueringen bør derfor undersøke hvilken plass persontilpasset medisin har i dagens system, og hvordan systemet eventuelt bør endres for å imøtekomme det økende fokuset på persontilpasset medisin.

Sammensetning av Beslutningsforum for nye metoder
LMF mener det i evalueringen bør ses på sammensetningen av Beslutningsforum for nye metoder. Vi mener i likhet med FFO at de 4 RHF direktører og beslutningsforum sitter med «all makt og myndighet» når det gjelder store og vanskelig prioriteringsdilemmaer, og at dette i seg selv kan være et demokratisk problem og bør belyses nærmere.

På vegne av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF),

Mads Johansson, generalsekretær
Arne Schatten, seniorrådgiver